Sergiu Nicolaescu…

 Sergiu_Nicolaescu_1256030159_1

        N-am putut să mă abțin și-am scris și eu un articol legat de Sergiu Nicolaescu. Totul a început aseară de la emisiunea lui Banciu, Lumea lui Banciu. Fără să ofensez pe nimeni o să afirm cu tărie că omul este o mare panaramă care împroșcă cu noroi în toată lumea, un om de un flegmatism ieșit din comun. Ceea ce nu mi-a plăcut aseară la Radu Banciu au fost afirmațiile sale pline de stricăciune la adresa lui Sergiu Nicolaescu. Am înțeles că omul e cârcotaș, că asta îi este meseria… dar… chiar așa?! Nimeni nu merită să fie desființat în acel mod. A fost și va rămâne totuși o valoare a României… cum necum, maestru a făcut zeci de filme. Filme care deși n-au fost prea premiate, cum sunt cele din prezent, s-au bucurat de succes în rândul românilor. La acea vreme, la vremea când Sergiu Nicolaescu era în plină glorie, industria filmului românesc nu era atât de dezvoltată așa cum este în prezent. Să fim serioși… filmele lui sunt și vor rămâne repere de referință în cultura neamului românesc. Dar stau și mă întreb, sub ce pregătire în lumea filmului îi poate contesta Banciu, talentul și opera regretatului actor, regizor și scenarist?! Cine este Radu Banciu în comparație cu Sergiu Nicolaescu?! ”Marele” jurnalist a uitat să se uite în buletin, a omis că este de două ori mai tânăr decât vârsta lui Sergiu Nicolaescu… și mult mai sărac în experiență și percepții decât a fost regretatul actor. Și mai ales cum poate el compara un suflet de artist cu pragmatismul limitat și negativist al gândirii sale. Nu-mi explic. De bine de rău filmele dânsului vor dăinui peste ani, inevitabil lumea își va aduce aminte de ele, vor fi redifuzate, sunt filme care fac rating… în schimb emisiunile răutăcioase cu iz de frustrare ale lui Banciu sunt trecătoare. Niciodată Banciu nu se va ridica la nivelul lui Ion Cristoiu… dacă asta încearcă să facă. Ce dovadă de profesionalism dă Banciu când îl face cu ou și cu oțet pe Sergiu Nicolescu?! L-a numit mortul zilei! Adevărat! Dar ar fi putut să o mascheze frumos, să spună decesul zilei… Și pe deasupra jignește voit poporul român când se declară un bun cunoscător al gândiri românești, sisținând că filmele artistului sunt slabe dar că românului îi place, pentru că îi place tot ce este mediocru… nu insultă întreaga Românie?! Eu așa cred. Dar s-a declarat fanul filmelor coreene, iar coreeni au mai mulți poeți decât a născut Europa!!! Doamneee!!! Cum a putut afirma așa ceva?! În fine… am terminat cu Banciu că oricum nu merită osteneala. Oricum e un limitat și sărac în cunoaștere spirituală. 

     Fac apel acum la români să nu se mai lase infuențați de orientările politice. Mulți sub pretextul comunismului l-au făcut comunist, securist și mai știu eu cum pe Sergiu. Oameni buni, aici nu este vorba de orientarea politică, aici este vorba despre un artist! Despre moartea unui om. Uneori lumea este tare rea și necruțătoare. S-au găsit guri care să îi judece nu doar opera, dar și viața. Unii spun că de ce nu a făcut copii…?! Poate n-a putut. Dar poate n-a dorit. Actorul a spus în repetate rânduri că nu era făcut pentru căsătorie, pentru famile. Deși a fost căsătorit de trei ori, marea lui dragoste au fost filmele. Toată lumea știe că a iubit în egală măsură și femeile. Și ce?! Cui nu-i place viața?! Cred că toți avem o singură viață și ar trebui să o trăim cum ne place. Bine sau rău au fost alegerile lui, și-a asumat totul, și-a asumat singurătatea, și-a exprimat regretul că nu are copii… dar a fost viața lui. A lăsat în urma lui mai mult decât vom reuși noi vreodată să oferim în zece vieți. S-a transpus în filmele sale trup și suflet și a trăit pentru film. A trăit mai mult și mai intens decât vom reuși noi vreodată să trăim. Unii dintre noi suntem născuți pentru artă, alții pentru a fii părinți, unii pentru familie și tot așa. Nimeni nu le poate avea pe toate.

      Acum, marea problemă pentru toată lumea, este faptul că dorința lui a fost să fie incinerat. Conform bisericii este păcat. Știm cu toții că din pământ suntem făcuți și în pământ trebuie să ne întoarcem. Dar… artiștii sunt excentrici, cine știe ce teamă avea el legat de moarte, de a fi îngropat. Poate era claustrofob și în nebunia de a se știi închis a ales să fie incinerat. Poate a dorit să se dizolve cu totul în eter. Poate moartea pentru el a însemnat mai mult decât pomeni, o groapă și-un sicriu. Poate și debutul în neființă a ales să îl facă într-un mod deosebit prin incinerare… Adevărat că o parte din mine spune că ar trebui să fie îngropat, să i se facă cele creștinești, dar mai ales să existe un mormânt în care oamenii să îl poată deplânge, unde să meargă cu flori… unde să îl poată striga sau lăudat. Dar a fost alegerea lui. De obicei ultimele dorințe trebuie respectate, nu?!

     În ultimii săi ani din viață se simțea singur, a suferit mult când Iurie Darie a murit. Toți prietenii lui plecaseră de mult. Chiar a și spus că a rămas singur și că toți ai lui sunt la cimitir, cu lacrimi în ochi. Deși a fost un actor și un regizor iubit, ca om a fost neînțeles, cum pățesc majoritatea geniilor și monștrii sacrii. A greșit sau a făcut bine, a fost om. E ușor să judeci, să contești, dar să nu uităm că să fii fost în locul lui sau să fii avut o rudă în locul dânsului, sigur nu ați fii vrut ca alții, niște oameni care nu l-au cunoscut să îl blameze.

     Am fost oarecum trasă la răspundere de cei care nu sunt de acord cu promovarea și amintirea cuiva post-mortem. De ce uităm cu toții să ne amintim valorile cât încă sunt în viață?! Și devenim patetici și ne exprimăm regretul sau admirația după moartea cuiva?! Acum să fim realiști, de trăit, trăim toți o dată. Dar de murit, murim individual, murim separat, murim la date diferite. Nu ai cum să îți poți aminti de toți, să îi pui pe toți în lumină. Spre deosebire de alte vremuri țara noastră s-a reapropiat de artă. Artiștii înaintați în vârstă au fost din nou puși în lumina televiziunilor. S-a recreat o modă, au fost invitați la emisiuni, au fost redifuzați, au fost reinventați. Sunt filme și melodii care nu vor muri niciodată, Liceenii, Dacii, Miss Litoral, Nea Mărin Miliardarul, Pistruiatul, Cu Mâinile Curate și multe, multe altele. Să fim realiști… nu vor muri niciodată, la fel cum an de an se redifuzează Singur Acasă, Ghost, Dirty Dancing sau altele.

     Iar noi ca oameni de rând nu cred că își pune cineva poze pe facebook sau scrie articole pe blog despre marii artiști români aflați în viață. Românul obișnuit este împovărat de griji, datorii, muncă, îndatoriri, rutină și familie ca să își mai amintească de artiștii României. Mulți scriitori, muzicieni, pictori, sculptori, actori sau regizori au murit poate în anonimat, alții au fost premiați post-mortem, altora li s-a acordat premii după moarte. Asta este legea firii. Cu toții vom fi uitați, însă operele rămân. Și mulțumesc lui Dumnezeu că ne reapropiem spre frumos, spre calitate, spre artă. Că reînvățăm să ne bucurăm și să apreciem frumosul.

    Legat de ratingul făcut cu artiștii decedați, până la urmă este un beneficiu atât pentru televiziuni și ziare cât și pentru noi consumatorii. Acest rating post-mortem își aduce aportul său de cultură pentru populație. Dacă înainte n-am avut ocazia să cunoaștem opera respectivului, avem ocazia să ne bucurăm din plin de ea, să o cunoaștem și chiar să ne îmbogățim cultural și spiritual. În schimb nu sunt de acord cu ratingul bazat pe denigrări, noroi și jigniri. Aici nu este vorba despre niciun câștig, nici de artă, nici de frumos.

    

     În fine, gata cu polemicile… vreau să închei spunând că Sergiu Nicolaescu a scris istorie, rămâne o valoare, a visat, a vrut și a făcut film! Sper că acum Sergiu Nicolescu să-și fi găsit liniștea, iar Dumnezeu să-l odihnească. ” Eu o să plec, dar nu o să mor niciodată”!!

     Iar vouă cititorilor vă îndemn la compasiune, empatie și umanism. Nu uitați că dincolo de orientarea politică, religioasă sau de viciile și plăcerile unui individ stă un om, un suflet divin!

Vă pup!

 Sergiu-Nicolaescu-2

Articol scris de Gheorghe Alina

43 de gânduri despre „Sergiu Nicolaescu…

 1. Este ok, e opinia ta şi ţi-o respect. Nu am văzut emisiunea lui Banciu dar da, îi cunosc stilul şi am o vagă idee despre ce ar fi putut spune. Dar să-l consideri pe Nicolaescu a fi unul dintre „marii artişti” ai ţării, e cam prea mult faţă de cât pot eu să-nghit. Un regizoraş de mâna a doua care-a beneficiat din plin de „aprecierile” coanei Leana. Mai avea cineva loc de el să facă filme ? Un Piţa, un Blaier, nemaivorbind de Ciulei, erau daţi deoparte din faţa unicului regizor-scenarist-actor. Şi nu sunt de acord cu ideea că industria cinematografică de atunci era mai puţin dezvoltată ca acum. Se alocau bani suficienţi pentru producţii megalomane care respectau adevărul istoric doar dacă acesta nu contravenea politicii partidului. Acum săracii regizori abia găsesc bănuţi să ducă la capăt o producţie şi, aproape fiecare film capătă şi aprecieri inrernaţionale. No offence, ştiu că „despre morţi numai de bine” dar, totuşi …

 2. Bineinteles ca a fost o valoare si va ramane! Mi-e lehamite de asemenea personaje TV care ling dosul patronilor diferitelor canale..si baga vrute si nevrute doar sa aiba audienta si sa dea bine „stapanului”. Rusine sa ii fie!

 3. .. Dan are dreptate cam 90 % ..
  Da , probabil nu-l apreciezi pe Radu Banciu pentru ca le spune pe cele adevarate..
  Fugi si uita-te la In gura presei , unde , Badea, pupincuristul nr. 1 il va slavi pe Nicolaescu pentru ca a fost in PSD.
  Greseala lui ca om a fost ca s-a implicat in politica. Chiar el a spus asta.
  Si a mai declarat , in caz ca nu stii , ca-si dorea 5 baieti. 🙂
  Lasa subiectivismul la o parte si priveste obiectiv.

 4. @Diana si Dan: Nimeni nu spune ca Nicolaescu a fost o usa de biserica. Dar sa-l critici c-a reusit, in niste conditii profund defavorabile culturii, sa faca niste filme cu nimeni altcineva n-a mai facut de-atunci, mi se pare absurd.
  Cat despre hipercorectitudinea politica si istorica de care facem atata caz azi, am scris deja o data: http://cronicariu.ro/un-hipster-acuza/.

  @Isabela:Pe bune daca inteleg ce treaba are moartea unui om cu Badea… La fel cum nu inteleg ce treaba are moartea aceluiasi om cu Banciu… La fel cum nu inteleg de ce nu-i putem respecta trecerea in nefiinta. Dar ma rog…

 5. Păcat că filmele (așapteaartă!) nu pot fi dezmembrate și valorificate la fier vechi… doar așa ar fi fost convinși concetățenii mei de nivelul artistic al „creațiilor” defunctului… și nici măcar atunci.
  vorba aia „lasă-i să moară proști!”

 6. L-am ascultat de cateva ori pe Banciu, mai mult ca sa vad pana unde merge. Emisiunea lui nici macar pamflet nu se poate numi. Iar show… doar pentru cine gusta genul. Omul sufera de mai multe… neajunsuri psihice si are sindromul Tourette.

 7. stii ce mi se pare mie ciudat?! toti astia care improasca cu noroi sunt bunatatea intruchipata cand le moare cate-o ruda draga care sigur nu a fost vreun sfant, caci niciunul din noi nu e. atunci ne ascundem cu totii in spatele sintagmei „despre morti numai de bine”. din punctul meu de vedere nu faptul ca a fost sau nu un artist valoros ar trebui sa conteze (gusturile nu se dicuta), ci faptul ca un om a murit. cu bune, cu rele, a murit. si ca toti vom ajunge exact in punctul ala si ca niciunua dintre noi nu i-ar placea sa se vorbeasca atat de defaimator pe seama lui.

 8. Am crescut cu filmele lui. Pentru mine a fost si va ramane o legenda a cinematografiei romanesti! E adevarat ca si-a cautat interesele, de-a lungul vremii, dar cine suntem noi sa-l judecam??

 9. Iar despre Banciu… nu mai zic nimic… nu merita… Am incetat sa ma mai uit la asa zisele lui emisiuni, pamfleturi, show-uri sau cum le-o zice el! E la fel ca Mircea Badea pe care-l critica adesea. Prefer sa ma uit pe Animal Planet sau pe Discovery sau la un film, decat pe posturile romanesti de televiziune!

 10. Pingback: Despre ura intr-o lume plina de iubire « Jurnal de Belgia

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s