Fructul Goji

             Mai nou, pentru mine ce-i drept, agricultorii noștrii români au dezvoltat niște plantații care nu ne sunt deloc caracteristice. S-au îndepărtat de cultivarea grâului, porumbului, floarea soarelui și rapiței și au înlocuit-o cu plantațiile luxuriante de Goji. Cheltuielile de cultivare și de întreținere sunt destul de mari și în primii ani producția nu ajunge la randament maxim, dar după câtva timp, agricultorul poate culege circa 5-6 kilograme de fructe după un singur arbust. Dacă omul are 100 de arbuști, din start 600 de kilograme de fructe care pot fi vândute cu până la 60-80 de lei kilogramul. Într-adevăr poate că în primii trei ani nu prea putem vorbi de profit, dar din al patrulea an, profitul poate deveni chiar frumos. Este o afacere cu aur aș spune eu, gândindu-mă la sănătatea noastră. Este știut de toată lumea că Goji este un izvor de sănătate și de tinerețe. Goji este fără doar și poate un produs de lux pe rafturile magazinelor pentru că puțini știu că planta originară din pământ tibetan, crește și în țara noastră cu succes.

           Fructele Goji sunt cunoscute ca fiind fructele care conțin cea mai mare cantitate de antioxidanți, fiind capabile să lupte cu numeroasele afecțiuni cu care omul se confruntă de-alungul vieții sale. În plus, sunt un veritabil cocktail de vitamine. Fructele Goji sau murele de Himalaya, au culoarea roșie și au mărimea unor stafide, ceva mai mari. Ele au un gust dulce, ușor acidulat, perfecte pentru a fi consumate cu lapte și cereale, iaurturi și chiar în deserturi. Fructele Goji se combină foarte bine cu merele, ananasul și portocala. Goji sunt niște fructe perisabile, de aceea nu pot fi transportate în stare proaspătă și astfel ele sunt uscate. Uscate devin disponibile oriunde și oricând.Tot din fructele uscate se poate prepara și un delicios ceai cu numeroase proprietăți pentru sănătate.

          Această plantă este cunoscută de mai bine de 2000 de ani, chiar din timpul dinastiei Tang. Medicina tradițională chinezească o recomandă în boli cronice ale ficatului, rinichiului, în diabet zaharat, în hipertensiune dar și în minunatul echilibru Yin-Yang și în multe alte afecțiuni.

 Fructele-goji-sunt-excelent-de-consumat-primavara

          Beneficiile și proprietățile fructelor Goji sunt:

 

          mențin sănătatea și încetinesc procesul de îmbătrânire datorită antioxidanților pe care fructele îl dețin în compoziția proprie;

          țin sub control nivelul tensiunii arteriale;

          țin sub control concentrația de insulină și nivelul colesterolului;

          au efect detoxifiant ca urmare a unei combinații ideale de minerale;

          ajută la detoxifierea ficatului, intestinului gros și al rinichilor;

          stimulează digestia și secreția sucurilor digestive;

          sunt folosite în tratarea tulburărilor de somn;

          cresc tonusul celulelor nervoase;

          stimulează regenerarea celulară,

          au efect anticanceros și previn diferite forme de cancer;

          au efect energizant ușor de constatat;

          îmbunătățesc acuitatea vizuală; reduce riscul pierderii vederii și degradarea țesutului la persoane în vârstă, peste 65 de ani;

          au puternic efect antiinflamator;

          au efect anticonstipant;

          întăresc sistemul imunitar;

          îmbunătățesc circulația sangvină;

          ajută în curele de slăbire;

 fructul-goji

 

       În principiu, pentru un asemenea fruct de o calitate inestimabilă, trebuie să știți că Goji conține 18 aminoacizi, 21 de minerale, de 400 de ori mai multă vitamina C decât portocale, vitaminele B1, B2, B6, B12 și vitamine E, 8 polizaharide și 6 monozaharide, 5 acizi grași nesaturați, 5 carotenoide, calciu, potasiu, iod, zinc, seleniu, riboflavină și multe alte componente care mai de care mai importante și mai benefice.

        Dacă aș fi avut pământ aș fi început să cultiv Goji, dar cum nu am, pentru sănătatea mea prefer să le cumpăr pentru a le putea consuma. Deși ceva cam scumpe, efectele fructelor de Goji sunt incontestabile și într-o lume plină de neprevăzut în care mâncăm nesănătos, bem tot felul de otrăvuri, fumăm, stresul și munca care ne suprasolicită, aceste fructe devin „must have”, un necesar prețios în vederea menținerii sănătății, tinereții și de ce nu, a frumuseții.

        Goji uscate, Goji proaspete direct din grădină, ca ingredient în salate, supe, ceaiuri, deserturi, înghețate, sucuri, vin de Goji sau lichior de Goji, fructele sunt un deliciu. Și ce poate fi mai divin decât să consumi ceva ce îți place, ceva ce are un gust dulce, minunat nu?!

RTEmagicC_goji-fursecuri-2.jpg

Anunțuri

16 gânduri despre „Fructul Goji

  1. Sunt considerate superfructe, iar valoarea lor nutritionala creste atunci cand sunt lasata la inmuiat cateva ore. Un articol foarte complet si interesant! Felicitari!

  2. In unele zone ale lumii oamenii cunosc aceste fructe de mii de ani, iar eu abia de cateva luni am aflat ca exista si ca aduc atatea foloase. Inca nu mi-am cumparat, dar urmeaza. 😉

    • Da, sunt cunoscute aceste fructe de peste 2000 de ani, nici eu nu am gustat pana acum, dar as vrea sa incerc 🙂
      Ai grija ca au un continut mare caloric, asadar ingrasa daca sunt mancate in exces 🙂
      Oricum sunt destul de scumpe :))
      Si uscate sunt si mai „grase„ sa spun asa, decat proaspete.
      La 25 de grame de fructe goji, nivelul caloric este de aproape 400 de calorii 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s