The Purge

          Aseară am văzut filmul The Purge cu Ethan Hawke și Lena Headey în rolurile principale. Regizat de James DeMonaco, Noaptea Judecății, este un thriller ușor horror care m-a ținut puțin în suspans. Una peste alta, mi-a plăcut, scenariul având la bază o idee nemaiîntâlnită până acum în alte filme de gen. Deși filmul este scurtuț, având numai 80 de minute, The Purge este genul acela de film care se desfășoară pe repede înainte. Practic nu se lungește prea mult cu introducerea și alte chestii plictisitoare. Nici actorii nu sunt prea mulți, dar are câteva scene destul de intense, care te fac să te gândești la viitorul care nu pare a fi prea îndepărtat, în care siguranța va deveni o problemă majoră.

 the-purge-poster

        Acțiunea se petrece în anul 2022, într-o altfel de America. La acel an Statele Unite era o națiune renăscută în care rata criminalității, rata șomajului și numărul pensionarilor și a bolnavilor scăzuse mai mult ca oricând datorită unei purificări instaurată de guvern. O dată la un an, o noapte pe an, 12 ore, avea loc așa numita „Epurare”, în care oamenii puteau înfăptui toate infracțiunile posibile, de la crime până la furturi și chiar violuri, în vederea eliberării emoțiilor și sentimentelor negative. De la 7 seara la 7 dimineața oricine avea voie să facă orice, fără a fi sancționat în vreun fel de lege, toate aceste acțiuni distrugătoare fiind legale. Iar serviciile de urgență erau suspendate întreaga noapte, și oricine suna la poliție, salvare sau pompieri nu primea în schimb niciun răspuns sau ajutor.

        Familia Sandin, formată din James Sandin (Ethan Hawke), Mary Sandin (Lena Headey) și copii acestora Charlie Sandin (Max Burkholder) și Zoey Sandin (Adelaide Kane), era cea mai bogată din cartier. James Sandin ridicându-se pe scara socială din punct de vedere financiar datorită sistemelor de siguranță pe care le vânduse în tot orașul. Aceștia dețineau o vilă impresionantă și păreau siguri pe ei că sunt protejați împotriva atacurilor ce se puteau dezlănțui în Noaptea Judecății. După ultima cină luată înainte de Epurare, familia Sandin se pregătea de o seară ca oricare alta, zăvorâți până în dinți, urmau să aștepte să treacă cele 12 ore în care urgia avea să se declanșeze pe străzile nesigure ale Americii. Totul se declanșă în momentul în care mezinul familie văzu că afară se află un bărbat însângerat, disperat și secătuit de puteri, care striga după ajutor. Charlie dezarmă sistemul de siguranță și îl băgă pe acel bărbat în casă. Bărbatul era un om al străzii, un homless, iar cei ca el erau primii exterminați, împreună cu bolnavii, bătrânii, săracii și șomerii. El era urmărit de o șleahătă de tineri fanatici care credeau cu toată ființa în această purificare.

Vigilandia 

Din vecini ei aflară că vagabonutul fu primit în casă de familia Sandin. Grupul le oferi două alternative familiei Sandin, să îl predea pe bărbat lor, viu și nevătămat, pentru ca ei să poată înfăptui ritualul în voie… sau vor primi întăriri și vor năvăli peste ei în casă pentru a-i măcelări pe toți. Lumina este întreruptă de tinerii țicniți și astfel inevitabilul se produce. Auzind aceste lucruri, bărbatul hărțuit se ascunde cât de bine poate în casă pentru ca familia Sandin să nu îl găsească și să îl preadea nebunilor de afară, ajutat în anumite momente de Charlie Sandin. Pentru a-și proteja copii James și Mary se hotărăsc să îl găsească pe bărbat, pe întuneric, și să îl ofere celor care îl căutau. După o serie de întâmplări tensionante în care se caută unii pe alții, aceștia reușesc să îl găsească pe bărbat, îl rănesc și când se hotărăsc să îl „arunce” afară, dându-și seama că nu fac ce trebuie, că acest lucru este împotriva firii și fie ea cât de benefică Epurarea, tot niște crime fără rost erau; și împreună iau decizia să lupte împotriva celor ce urmau să intre peste ei în casă. Lucrul care mi s-a părut foarte tras de păr, a fost faptul că tinerii de afară au reușit cu foarte multă ușurință să dezarmeze casă și să intre peste ei. James Sandin le face față cu brio până la un moment dat când este ucis de liderul grupului. Și astfel femeia și copii rămân lipsiți de protecție.

 The-Purge_2013-1371203043

Aparent vecinii le sar în ajutor și reușesc să îi anihileze pe tineri cu armele lor. Însă aceștia au făcut-o doar pentru a sacrifica ei însuși familia Sandin. Poate vă întrebați de ce… ei bine din invidie, din invidie pentru că ei erau o familie perfectă, prosperă, cu foarte mulți bani. Norocul familiei a venit exact din partea bărbatului pe care îl adăpostiseră, acesta a reușit să îi salveze de la moarte fără să le rănească vecinii. Și astfel sub amenințarea armelor au așteptat cu toții venirea dimineții, momentul în care Noaptea Judecății avea să se termine. Mary Sandin ar fi putut să îi ucidă pe vecinii invidioși fără urmă de ezitare, fără să fie trasă la răspundere, dar a ales să îi lasă în viață și să trăiască cu această rușine pentru tot restul vieții lor.

        Filmul este impresionant, deși părerile sunt împărțite, și instigă la gândire, la autoevaluare, te face să te întrebi dacă într-o asemenea situație ai alege să ucizi doar pentru că este legal. Lupta pentru supraviețuire devine acerbă într-o lume în care oamenii sunt vânați doar pentru a te elibera de sentimentele negative și de frustrări. Și stau și mă întreb, cei săraci, cei care nu își permiteau să își cumpere acele sisteme de siguranță scumpe… aveau să fie linșați fără tăgadă, doar pentru că nu au bani?! Mai mult ca sigur da. Și chiar dacă rata criminalități scăzuse extrem de mult iar economia Americii era prosperă, aceste sacrificii erau mai mult decât inumane. Un Iad care nu era necesar… un Infern care avea să schimbe spiritul unui om definitiv și irevocabil, în rău. După o asemenea experiențe, vânat sau vânător, nimeni nu mai putea fi la fel ca înainte.

      Vă recomand acest film cu drag și sper să vă placă la fel de mult cum mi-a plăcut și mie.

Anunțuri

4 gânduri despre „The Purge

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s