Săraci cu duhul – săraci cu sufletul…

  Viața mi se pare uneori mult prea complicată. Știi, ai crede că oamenii săraci cu duhul sunt mai calzi și mai iubitori decât cei cu o inteligență mai aparte. Dar nu întotdeauna este așa. Uneori sărăcia duhului este însoțită de prostie, egoism, ifose, așteptări mult prea înalte și pretenții peste măsură. De cele mai multe ori prostia este strâns însoțită de sărăcia sufletului.

         În prostia lor, acești oameni se simt invincibili, cred că lumea le stă la picioare, că merită tot ceea ce este mai bun. Și-ajung la un moment dat în viața lor, să umilească, să înjosească și să facă lucruri necugetate, doar pentru că lor li se cuvine tot. Negândind, fac rău. Uneori voit, alteori fără să își dea seama. Lipsurile materiale fac omul să fie mult prea egoist, îl determină să-și atingă scopul, chiar dacă asta înseamnă să destrame fericirea altcuiva.

         Nu sunt genul care să pună preț pe lucrurile materiale, însă… am senzația că acești oameni care au avut o viață grea, sunt prefăcuți, caută să prostească și să păcălească pe oricine. Bineînțeles că nu bag toți oamenii în aceeași oală. Dar cred că vi s-a întâmplat și vouă să cunoașteți oameni amărăți, care v-au inspirat milă și compasiune și care la un moment dat și-au dat arama pe față, încercând să profite. Căutând numai confortul și banii, acești oameni își atrofiază și sufletele. Ei știu prea bine că dragostea nu ține de foame, de aceea o dau uitării, crezând că viața e o luptă pe care trebuie să o câștige cu orice preț. Sunt atât de mulți oameni care cerșesc pe la colțuri și seara merg în cazinouri. Atât de mulți care încearcă numai să păcălească și să profite. Atât de mulți care dacă nu le dai, te batjocoresc sau te lovesc, doar pentru a se răzbuna.

           Dar nu aceștia sunt cei mai periculoși. Măcar ei acționează la primul impuls. Dar sunt mult mai mulți oameni care se infiltrează în inimile noastre, ne fac să-i îndrăgim, să-i iubim. Se bagă în viața noastră cu multă delicatețe, par cei mai buni oameni. Și când simt că sunt iubiți, încep să stoarcă. Storc viața, banii, sentimentele, tot ce pot, pentru a te deposeda de tot. Ei sunt adevărații periculoși, de ei trebuie să ne ferim.

         Nu spun, am cunoscut și oameni simplii și cu un suflet mare. Dar sunt atât de puțini… atât de puțini încât când îi cunosc mi se par de-a dreptul niște bijuterii. Oamenii sunt în fel și chip… deștepți, frumoși, săraci, bogați, prefăcuți, darnici, iubitori… fiecare dintre noi suntem un amestec din calitățile și defectele. Ideea este să nu lăsăm defectele să ne domine… să nu lăsăm defectele să ne distrugă sufletele și viața… Nu banii sunt motorul vieții… ci dragostea, loialitatea, cinstea, munca…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s