Vata pe bat? Nu, vata de sticla!

       Astăzi este atât de soare și de frumos, încât îmi amintesc de copilărie. Parcă și soarele a ieșit la suprafață pentru a ne spune un „La mulți ani”, călduros, de 1 Mai Muncitoresc. Dar nu știu ce-i cu mine astăzi, sunt nostalgică, îmi amintesc numai de copilărie și de condițiile grele prin care treceau părinții mei. Eu eram mică, mă protejau, dar ei se cam chinuiau, mai ales pe timp de iarnă. Slavă Domnului că a trecut iarna, dar mai ales acea perioadă. Stăteam cu chirie, la o casă bătrânească, nu aveam apă în casă, nici gaze. Luam apă de la pompa de afară și aveam gaz de la butelia care mereu îngheța iarna. Sursă de căldură, o sobă la 2 camere, care înghițea o grămadă de lemne. În bucătărie era mereu frig, de-ți înghețau și măruntaiele pe timp de iarnă. Dar ca orice om gospodar, ai mei se adaptau și mereu găseasu soluții eficiente pentru a-și ușura traiul zilnic.

      Când gerul era mai năpraznic, cea mai mare problemă o constituia pompa de apă de afară. Butelia o mai salvau cu pături, fiind în casă, sau o mai băgau într-un lighean cu apă fierbinte, dar cu pompa era chiar o problemă. Dar părinții mei obișnuiau să o îmbrace în vata de sticla, imediat cum iarna începea să-și arate colții. Dar oricât ar fi înfășurat pompa, robinetul tot se îngheța, dar aveau soluție și pentru el, turnau apă fiartă și se dezgheța. Așa reușeam să avem apă pe toată durata iernii. Norocul nostru era că tatăl meu lucra în domeniul construcțiilor și putea să facă rost de vată de sticlă din belșug; dar erau oameni pe stradă, care își izolau pompa cu ciocani. Ciocani, adică frunze și tulpini uscate de porumb. Regional, așa se numeau, ciocani. Dar oricât de mulți ciocani puneau bieții oameni, pompa tot se îngheța, pe de-a întregul. De fapt cred că și astăzi se mai poartă acest gen de izolație la țară. Noi eram puțin mai norocoși și mult mai norocoși că nu mai stăm acum la casă.

e-izolatii

      În orice caz, indiferent că vorbim de o pompă, de o butelie sau de o casă, vata de sticlă este una din cele mai utilizate metode de izolare. Dar oricum, casele se izolează în general cu polistiren expandat sau extrudat, vata de sticlă este considerată foarte bună pentru izolația fonică a casei și pentru izolarea acelor locuri unde alte materiale, mai puțin flexibile, nu se potrivesc. Scopul izolației unei case, este de a conserva căldura iarna și de a păstra răcoarea, vara; să protejeze casa de uminiditate, dar și pentru a-i crește rezistența în caz de incendiu. Ideea este că o casă neizolată va păpa bani pe căldură, în prostie. O izolație completă reduce costul energiei termice cu până la 90%. O statistică recentă spune că o casă neizolată pierde căldură prin tavan (30%), prin podea (16%), prin ferestre (15%) și prin pereții exteriori (16%). Așadar 77% din căldură o pierdem… normal că și consumul de energie termică crește și prin urmare dăm o mulțime de bani pe căldură pe timp de iarnă.

      Într-adevăr izolarea completă a unei case, costă. Și costă destul de mult. Dar dacă ne gândim bine, este o investiție care în timp își va scoate banii. Dăm un ban, dar iarna stăm la căldură, strângem banii la saltea și vara îi numărăm la răcoare, totul în propria casă!

e-izolatii.ro

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s