Nu se intampla…

picaturazen

       Dar oare suntem noi, oamenii, vreodată în armonie? Reușim noi să gândim, să spunem și să facem exact cum simțim? Reușim să fim atât de integri și de neclintit? Cred că nu, de-asta nici nu atingem fericirea deplină, ci numai frânturi din ea.

       Cum să fim în armonie, când liberul arbitru mereu ne dă bătăi de cap? Mereu există o teamă, un regret, o frică și o lașitate care nu ne va lăsa să acționăm conform dorințelor noastre. Și mai ales, cum s-alegem numai bine, când de cele mai multe ori suntem atrași de oameni și fapte invers dorințelor noastre? Suntem atrași de lucrurile riscante, nesigure și greu de obținut. Nouă, oamenilor, ne place riscul, dar nu întotdeauna ni-l asumăm. Greșim frecvent, dar aproape niciodată nu învățăm din propriile greșeli. Și devenim mai înțelepți odată cu vârsta. Și când ajungem și noi într-adevăr înțelepți și poate și în armonie, deja suntem bătrâni și fericirea nici nu mai are aceeași valoare, căci la bătrânețe liniștea este tot ce contează.

      Nu cred că există pe lumea asta vreun om care să fie în armonie cu el însuși. Nu cred în perfecțiunea asta a sufletului, așa cum nu cred într-o stare de fericire deplină. Așa că vorbele lui Gandhi sunt frumoase, dar departe de realitate. Poate că în India lui lumea era mai liniștită și mai frumoasă sufletește, nouă europenilor ne place să ne complicăm existența. Suntem masochiști, alergăm nefericirea cu lumânarea. Nu există armonie în sufletul unui om, decât dacă nu are nimic de pierdut. Atâta timp cât va iubi, nefericirea îl va paște pe la colțuri.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s