12 Plante / Stejarul

           Stejarul (Quercus robur), este un arbore din zona temperată, înalt, cu ramuri puternice, noduroase, coroană largă și bogată. Scoarța stejarului este de culoare brun-negricioasă, aspră, adânc brăzdată, adăpostind adesea o micro-faună activă (în special furnici și anumite specii de gândaci). Stejarul înflorește în luna mai. Fructul este achenă (ghindă). Se întâlnește mai ales la câmpie și în zonele colinare, foarte rar la deal. În afară de pădurile curate de stejar, numite stejărete, stejarul se găsește și în amestec cu alte foioase, în așa-numitele păduri de șleau.

           Termenul stejar este probabil de origine tracică. În trecut lingviștii români i-au atribuit, eronat, origine maghiară sau bulgărească, însă Dimitrie Cantemir îl menționează în Descriptio Moldaviae (Descrierea Moldovei) ca fiind un cuvânt inexistent în maghiară sau bulgară.

            Ghinda a fost folosită de-a lungul timpului atât la hrana porcilor, fiind foarte apreciată și de mistreți, alături de jir, cât și la confecționarea de coliere și păpușele pentru copii, și chiar la unele piese de mobilier sau „bibelouri” rustice.

Scoarța de stejar este folosită din antichitate în tăbăcărie, deoarece conține mari cantități de tanini foarte eficienți în prelucrarea pielii.

Lemnul de stejar este lemn prețios, de calitate superioară, mai ales dacă este uscat corespunzător. Lemnul de stejar uscat natural, având peste 12 ani vechime, este scump, fiind folosit pentru mobilă de lux, iahturi de lux, construcții de lux, etc. Aproape două secole traversele de stejar au fost folosite cu mult succes în dezvoltarea căilor ferate, doar recent începând înlocuirea lor conform noilor tehnologii de transport. Lemnul de stejar se folosește pe scară largă în construcțiile de lemn sau mixte, iar în industria mobilei, acolo unde nu se găsește, este una din principalele varietăți imitate, alături de nuc și cireș.

 Stejarul 2-550x415

            În mitologia slavă, stejarul era considerat arborele adevărului. Se credea că primul bărbat a apărut din acest arbore. Din carnea mistreților, care se hrănesc cu ghindă, ar fi luat naștere preoții, lideri spirituali ai vechilor slavi.

             Stejarul este supranumit regale pădurii, puternicul stejar este mai predominant în Occident decât în Orient și are multe semnificații în țările occidentale, unde, prin statura sa impozantă cu rădăcini solide înfipte în pământ reprezintă puterea, masculinitatea, gloria militară și imortalitatea.

            Se spunea că stejarul atrage trăsnetul și că era sacru pentru zeii fulgerelor din culturile ariene, incluzându-l pe zeii: greco-roman Zeus, zeul norvegian Thor și zeul german Donar. A fost deasemenea dedicate și lui Silvanus, zeul roman al pădurilor.

            Stejarul era adorat în special de druizi în combinație cu vâscul ”feminin” și de civilizațiile germanice, celtice și scandinave care-l venerau în dumbrăvile sfinte de stejari. În toate aceste civilizații el era reprezentantul divinității și al masculinității. În ciuda asocierilor sale masculine, este sacru pentru zeițe în alte culture: unele triburi americane native, îl considerau un simbol al Mamei Pământului, iar în antichitate era dedicate Herei, soția și sora lui Zeus, iar driadele erau nimfe de stejar.

           Lemnul greu al stejarului este comparat cu incoruptibilitatea. Combinat cu potențialul de a trăi mult, el simbolizează puterea și viața eternă.

         În creștinism, stejarul simbolizează credința de nelepădat a lui Hristos și virtutea; dar totodată stejarul este sursă de lemn durabil pentru cruci.

        Lemnul de stejar de sub picioarele sfântului misionar Bonifacio reprezintă convertirea druizilor.

        În iudaism, stejarul este pomul făgăduinței și simbolizează prezența lui Dumnezeu. Romanii  ofereau  ghirlande de stejari ca premii celor care salvau vieți în bătălii, un astfel de obicei a avut ecou până în secolul al XVIII-lea când stejarul  a devenit un simbol german al eroismului… începând din secolul al XIX-lea, frunzele de stejar au fost folosite în victorii și în reprezentarea semnelor militare.

        În China, pe lângă puterea masculină ca simbol, stejarul reprezintă și slăbiciunea. De ce slăbiciune?! Pentru că la furtuni, pe lângă bambus și salcie, stejarul rămâne rigid și, în loc să se îndoaie, se rupe.

     stejar-ghinda  

 

           În tradiția populară, scoarţa de stejar a fost folosită pentru vopsit în negru.

Coaja de stejar se fierbea cu piatră acră şi decoctul se ţinea în gură contra durerilor de dinţi.

Macerată în oţet, la care se adăuga alaun se folosea la gingivite. Contra durerilor de măsele se mai folosea şi zeama de coajă de stejar, cu coajă de pădureţ, putregai de răchită şi piatră acră.

Decoctul scoarţei la hemoroizi, răni, se mai făceau băi şi spălături la leucoree, boli de rinichi, etc. Băi la picioare contra transpiraţiei. Ghinda prăjită contra diareei. Fierturile din frunze la ascită.

           În medicina naturistă, stejarul este un puternic arbore curative. De la stejar se folosesc mugurii proaspeți, rădăcinile tinere, scoarța internă a rădăcinilor, ghnidele și inflorescența, fiecare fiind puse la macerat din care se obțin extracte.

           Se recomandă extractul de stejar pentru enterite, melene, metroragii, hemoroizi, fistule anale, leucoree, faringite, gingivite, arsuri, degerături și transpirația excesivă a picioarelor și a mâinilor.

·        Extractu de muguri reglează funcțiile intestinale și cresc tensiunea la hipotensivi. În principal, stejarul, are efecte terapeutice asupra aparatului genitor-urinar, a sistemului circulator și a intestinelor. Are proprietăți revitalizante pentru persoanele cu debilitate sau vârste înaintate. Este de asemenea indicat în asteni și în diverse tipuri de alergii.

·        Extractul  de rădăcini tinere și scoarța lor internă sunt cicatrizante și se utilizează în diverse afecțiuni dermatologice. Se folosește cu mesteacăn pufos și merișor pentru constipație. Cu porumbar și mesteacăn pufos este utilizat în astenii, surmenaj fizic și psihic; cu salcie albă în tulburări menstruale; cu coacăz negru în alergii.

 cutie-12-plante

             Așadar indiferent din ce unghi privim stejarul, el este un arbore cu o încărcătură curativă imensă, un arbore înzestrat cu multe simboluri și puteri mistice și cu o istorie impresionantă. Singur oferă numeroase beneficii vindecătoare organismului uman, dar în combinație cu alte plante devine invincibil în lupta cu boala.

           Și produsul 12 Plante  are în componeța sa și stejarul; stejarul care se combină perfect cu salcia, migdalul, mesteacănul pifos, teiul argintiu, coacăzul negru, magnolia, ghimbirul, socul, urzica, orzul verde și ginko biloba care împreună acționează pentru refacerea stării de bine a organismului, având efecte benefice asupra imunității, sistemului circulator, sistemului digestiv, cu un aport semnificativ de proteine, vitamine și enzime.

          12 Plante  este printre puținele suplimente 100% naturale capabile să facă față evalanșei de afecțiuni cu care un om se confruntă de-alungul vieții.

          Natura a fost foarte generoasă cu noi, ne-a dăruit de toate, ne-a dăruit și stejarul un arbore falnic și mândru cu o impozanță deosebită care care în sinea sa… în adâncul său cu o esență la fel de puternică care să ne ajute pe noi, oamenii, în lupta cu bolile.

         Plantina a fost mâna iscusită care a ales din natură ceea ce a fost mai bun, a cules din sânul naturii cei mai buni arbori, cu cele mai bune frunze, fructe, muguri, radăcini, mlădițe și fructe pe care le-a transformat minuțios într-un produs imbatabil, 12 Plante .

         Este necesar să fim echilibrați, este ideal ca trupul, mintea și sufletul nostru să se afle în aliniament, în echilibru, astfel noi să dobândim adevărata sănătate fizică și psihică, altfel nu. 12 Plante nu ajută doar la îmbunătățirea sănătății fizice, el limpezește mintea dându-i o claritate inconfundabilă,  ne vitalizează și ne dă putere de muncă. Dar ce este cel mai important, este că 12 Plante ne menține tineri, frumoși și sănătoși.

         Toți vrem să îmbătrânim cât mai greu, toți vrem o sănătate de fier, toți vrem să fim fericiți, iar produsul 12 Plante  ne poate ajuta. Ducând o viață responsabilă, hrănind-ne sănătos, făcând sport și luând acest suplimen, 12 Plante , ne vom putea bucura de ani mulți sănătoși și bucuroși. Poți lupta pentru fericire și iubire doar dacă ești sănătos!

         O capsulă pe zi din 12 Plante , dimineaţa sau seara, cu 30 de minute înainte de masă, cu 150 ml de apă sau ceai, ne poate schimba viața.

         Poți fi de 12 ori mai sănătos cu 12 Plante ! Decizia e la un click distanță.

 

 Cumpăra-ți suplimentul 100% natural 12 Plante ! Nimic mai simplu, completezi formularul și gata!

                                       Alege și tu sănătatea, alege 12 Plante !

 12-plante-randare

Articol scris de Gheorghe Alina pentru Blogal Initiative…

6 gânduri despre „12 Plante / Stejarul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s